June 11, 2016 admin

Johan Cruyff als icoon om dialoog in Molenbeek op gang te brengen

(Belga) Het platform PlayandPeace heeft zaterdag een fondsenwerving gelanceerd om in het Brusselse de eerste “Cruyff Courts” in te planten, te beginnen met Sint-Jans-Molenbeek. De lancering van de actie, op het Gemeenteplein van Molenbeek, begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

Het initiatief ontsproot na een gesprek, een week na de aanslagen, tussen het Nederlandse voetbalteam in Brussel ‘Oranje in Brussel’ en het Cedar Network met de gemeenteverantwoordelijken van Molenbeek. Het project wil de bevolking aanzetten tot dialoog en het concept van ‘eenheid in diversiteit’ ingang doen vinden dankzij sportieve initiatieven. Het platform PlayandPeace werd gevormd om geïnteresseerde partners samen te brengen rond dit project.
De fondsenwervingsactie zal 365 dagen duren in België en Nederland. De partners hopen minstens 100.000 euro te vergaren en minstens een sociaal terrein in te planten in Sint-Jans-Molenbeek. De uitbreiding van het opzet naar andere Brusselse gemeenten zal afhangen van het succes van de collecte.
Een ander belangrijk doel is de vorming en training van een groep jongeren uit Molenbeek volgens de levensprincipes van de Nederlandse voetballer Johan Cruyff, die vlak na de aanslagen in Brussel overleed.
“Johan Cruyff nam het initiatief om over de hele wereld sociale terreinen te bouwen”, herinnert Ahmed Larouz, voorzitter van Cedar Network en co-initiatiefnemer van PlayandPeace met Unico van Kooten. “Ik wil iets positiefs doen in België. In Nederland hebben we de moord op filmmaker Theo van Gogh gekend in Amsterdam en gezien hoe de intolerantie tussen de mensen zich ontwikkelde”.
Na de lancering van de actie werd een benefiet voetbaltoernooi gehouden, met vier amateurteams uit Molenbeek, Frankrijk, Nederland en Duitsland.
(Belga)

Bron: Proximus 11

, ,